17. listopadu 2008

Policie slaví pád totality

už se rojí

Světlo baterek, dusot těžkých bot (pochopitelně až nahoru zavázaných), varovné výstřely. Je 14. listopad 2007, krátce před půlnocí. Před chviličkou přišlo hlášení o loupežném přepadení, jehož pachatel se údajně měl schovat "někde v okolí" statku Cibulka. Čtyřicet policistů v protiúderových kompletech ho přišlo hledat. Sestavit jednotku, dát dohromady plán zásahu a vyrazit bylo jen otázkou několika minut. Když mají možnost chránit občana, jedná policie pod vedením Ivana Langera takhle rychle vždycky. Vzpomeňte si na to, až vám vykradou auto, ukradnou peněženku, postaví za domem nezákonnou skládku.

velitelPříslušnost k policii prokazuje policista služebním stejnokrojem s identifikačním číslem (Zákon o policii, paragraf 10, odstavec 2). Na obrázku pravděpodobný velitel zásahu. Nálezci služebního čísla nechť zatelefonují do redakce, prvních pět šťastných nálezců obdrží lékořicový pendrek.

Pozorovatelé z místa akce zkraje mluvili o policejním násilí a vyklízení squatu. Nezákonném, protože "squateři" na Cibulce byli se souhlasem majitele, společnosti Cibulka, a.s. (dceřinné společnosti ÚAMK).

Volám na linku 158, oznamuji situaci a podezření na spáchání trestného činu a žádám o kontakt na osobu zodpovědnou za zásah. Policista na druhém konci bezdrátu se tím odmítá zabývat, mám se obrátit na Inspekci MV v pracovní době, nebo na velitele zásahu. Na to, že na místě žádný velitel není, nebo se alespoň odmítá přihlásit, odvětí s železnou policejní logikou "no tak vidíte."
Michal "Wolf" Vlk pro Blisty

Ve skutečnosti nemůže být nic dál od pravdy. Jak se nám podařilo zjistit, policie nacvičovala vystoupení k výročí sametové revoluce 17. listopadu. "Ano, je to pravda," přiznal nám do telefonu váhavě stavební podnikatel Sekera. "Íčko říkalo, že chystají překvapení. Asi v Litvínově, možná i v Praze."

policejní násilí Nácvik skandování k oslavě vítězství nad totalitou:
Vaše shromáždění je nezákonné.
Republiku si rozvracet nenecháme.
Máme hole v ruce.
Íčko nás podrží.
Vítězství zdar.

Žádné komentáře: